25 juni 2016 Held van de Leefbaarheid in Heiligerlee

2016-06-27artikelheldheiligerleespeeltuin.jpg

Dagblad van het Noorden 27 juni 2016

heldvandeleefbaarheidheiligerlee2016blok.jpg

Speeltuin Heiligerlee Held van de Leefbaarheid van Heiligerlee

Westerwolde Actueel 25 juni 2016

Foto: Catharina Glazenburg
Foto: Catharina Glazenburg

HEILIGERLEE – Vanmiddag werd Speeltuinvereniging De Wip Wap uitgeroepen tot Held van de Leefbaarheid van Heiligerlee.

Het nieuw nog op te richten bestuur van de speeltuin Heiligerlee organiseerde begin dit jaar een enquête over de draagkracht binnen het dorp voor een doorstart van de speeltuin. Hieruit kwam onder meer naar voren dat de bewoners de speeltuin, die al een aantal jaren wegens gebrek aan vrijwilligers gesloten was, graag weer open wilden hebben. Er werd  door Bert en Alida Luttjeboer, Peter Koek en Linda Schuur een nieuw bestuur gevormd. Dankzij hun inzet en dat van de inmiddels grote groep vrijwilligers heeft Heiligerlee weer een prachtige speeltuin.

De attributen werden schoongemaakt en waar nodig gerepareerd, het gras gemaaid en de kantine opgeknapt. Ook tijdens NL Doet stak een grote groep vrijwilligers de handen uit de mouwen. En het resultaat mag er zijn! Helaas moest een groot speeltoestel worden afgebroken, omdat hij niet meer veilig was. Het bestuur hoopt met geld van aangeschreven fondsen deze binnen een aantal jaren te kunnen herbouwen.

Voor € 10,- mag een gezin een heel jaar gebruik maken van de speeltuin. Deze is open van woensdag tot en met zaterdag van half twee tot vijf uur. Vrijwilligers houden dan toezicht en zorgen dat alles er netjes bij ligt. Ook worden er diverse activiteiten georganiseerd zoals een spelletjesweekend, zomermarkt en een buitenspeeldag. Er liggen nog volop plannen voor de komende maanden. De speeltuinvereniging wil van de kantine een ontmoetingsplek voor het hele dorp maken. Dit door er bijvoorbeeld ook gezellige avonden voor de oudere inwoners van Heiligerlee te organiseren. Ook verjaardagspartijtjes en schoolreisjes behoren tot de mogelijkheden.

De afgelopen maand vroeg de SP aan dorpsbewoners wie zich het hardst inzet voor de leefbaarheid in Heiligerlee. Vrijwilligers, Provinciale Statenleden en Raadsleden van de SP belden huis aan huis aan om daarover met de inwoners in gesprek te gaan. De inwoners hebben een aantal nominaties gedaan. Vandaag werden de twee nominaties met de meeste stemmen in de speeltuin uitgenodigd. Dit waren De Kloosterboertjes, een groep vrijwilligers die o.a. de feestweek in Heiligerlee organiseert en  speeltuinvereniging Wip Wap.

Speeltuinvereniging Wip Wap kreeg de meeste stemmen. Zij werden uitgeroepen tot de Held van de leefbaarheid in Heiligerlee. Als blijk van waardering kregen zij uit handen van Statenlid Jan Hein Mastenbroek van de SP een schilderijtje overhandigd. Mastenbroek sprak zijn waardering uit voor de mensen die samen hun dorp of wijk leefbaarheid houden.  Eigenlijk zijn ze allemaal Helden van de Leefbaarheid.

Naast Heiligerlee voerde de SP een vergelijkbaar onderzoek uit in Usquert, Loppersum, Tjuchem en Bareveld. Ook daar ontvangen gelukkige winnaars een prijs voor hun inzet als Held van de Leefbaarheid van hun dorp.

Foto’s: Catharina Glazenburg

ontvangstheldleefbaarheidvierkantformaat.jpg